Ronde van Zwitserland

Posted

De Ronde van Zwitserland wordt voor Tiesj zeker geen wandeling door het park. Van bij de eerste rit, een korte tijdrit over 11 km, krijgt hij last in de hamstrings en kan hij zijn goede conditie niet aanwenden om in een goede uitgangspositie aan een zware Ronde te beginnen.

Rit 2 en rit 3 zijn ritten voor de punchers en normaal kan hij daar toch goed zijn mannetje staan. In rit 2 wordt hij 24ste en in rit 3: 7de. Hij is daardoor van de 67ste plaats naar de 19de plaats in het Algemeen Klassement opgeklommen.

In rit 4 krijgt de vlucht van de dag zoveel ruimte dat vier renners die geen gevaar betekenen voor de klassementsrenners voor de zege kunnen spurten. Tiesj eindigt 27ste in deze voor toeschouwers, saaie rit.

Rit 5 wordt gewonnen door de gedoodverfde favoriet voor deze Ronde, Carapaz. Hij wint en neemt meteen de leiderstrui over die hij ook niet meer zal afgeven. Tiesj behaalt ondanks de blijvende last aan de hamstrings op een verdienstelijke 13de plaats.

Rit 6 krijgt een tumultueus einde. Rui Costa wordt gediskwalificeerd omdat hij teveel van zijn lijn afwijkt in zijn spurt tegen de jonge Deen Kron. Tiesj wordt 36ste.

Rit 7 is een klimtijdrit. Duidelijk nog niet echt Tiesj zijn ding. Hij wordt teleurgesteld 30ste.

Rit 8 is de koninginnerit van deze Ronde en Tiesj is heel actief en blijft tot voorlaatste vooruit. Uiteindelijk moet hij slechts op 20 km voor de finish buigen voor het machtige Ineos die in hun achtervolging op de ontsnapping steun krijgen van Jumbo-Visma, Education First en Bike Exchange. Uiteindelijk eindigt tiesj nog 32ste in die zware bergrit. Hij eindigt deze Tour de Suisse als beste Belg op een knappe 15ste plaats.

TWEEDE DEEL SEIZOEN 2021

Posted

Met Luik-Bastenaken-Luik sluit het eerste deel van het koersseizoen af. Ook voor Tiesj tijd om even wat rust te nemen en te herbronnen naar het vervolg van het seizoen. Na een korte vakantie wordt de trainingsarbeid voornamelijk op Sierra Nevada geleverd.

Op het voorlopige programma van Tiesj staan de Ronde van Zwitserland (6 – 13 juni), het Belgisch Kampioenschap (20 juni) en de Tour de France (26 juni – 18 juli).

En voor wie benieuwd is naar wat anekdotes uit de coulissen van de koers bevelen we de podcast aan van Het Nieuwsblad met een gesprek met Tiesj en wielerjournalist Bram Van de Capelle. Hierbij de link.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210427_94354856

Luik-Bastenaken-Luik

Posted

De oudste wielerklassieker van ons land, bij onze Waalse landgenoten beter bekend als La Doyenne, is traditioneel een lange koers met een spannende laatste 20 km. Over een afstand van meer dan 260 km liggen wel wat pittige kuitenbijters over het parcours verspreid met namen als klokken, Le Rosier, Côte de Wanne, Stockeu, Haute Levée…en in het bijzonder La Redoute en Roche aux Faucons… Heel wat meer dus dan wat een gemiddelde fietstoerist na zijn zondagse fietstochtje op Strava kan zetten.

Van bij de start in Luik krijgen 7 renners vrij spel en in een minimum van tijd rijden ze tot meer dan 10 minuten vooruit. De grote ploegen maken zich duidelijk weinig zorgen. Zelfs wanneer op de Rosier een achtervolgend drietal probeert de brug naar de kopgroep te maken is er in de grote groep nog niet echt animo te bespeuren. Zoals verwacht wordt met La Redoute de echte finale ingeluid. Team Ineos neemt het initiatief en zorgt voor de grote schifting. Tiesj zit in de tweede groep van het peloton met nog veel schoon volk als Alaphilippe, Fuglsang en andere gevleugelde toppers.

In de aanloop naar de Roche aux Faucons wordt de kopgroep renner na renner opgepeuzeld door de ‘groten’ uit het peloton. Een moedige Loïc Vliegen en een verbazende Laurens Huys gaan roemrijk ten onder. Net voor de top scheiden zich 5 man af: Valverde, Alaphilippe, Woods, Gaudu en Pogacar. Tiesj moet op zo’n 300 meter voor de top de sterksten laten gaan.

Het wordt een sprint met vijf. Pogacar verslaat de wereldkampioen met een half wiel. Intussen hebben Mollema, Hirshi en Tiesj zich nog losgemaakt uit de achtervolgende groep en spurten zeven seconden later voor de zesde plaats. Tiesj wordt knap 7de en doet daarmee één plaats beter dan vorig jaar.

Amstel Gold Race

Posted

Uitzonderlijke tijden brengen uitzonderlijke koersen. De Amstel Gold Race, bekend voor zijn vele kleine bochtige straatjes waar het telkens positioneren is om niet uit de kop van de koers te verdwijnen, wordt dit jaar op een circuit gereden. Wel met drie pittige beklimmingen. Door het afwerken van de wedstrijd over meerdere ronden over één en hetzelfde circuit krijgt het wel iets van een wereldkampioenschap met dit verschil dat het over ‘slechts’ 218,6 km gaat.

Het verloop is ook vergelijkbaar met het verloop van een WK. Een groep van 10 krijgt vrijgeleide tot op 25 km van het einde wanneer Loïc Vliegen als laatste van de vroege vlucht aan de voet van de Bemelerberg wordt ingelopen. We zien Tiesj daar vooraan in het peloton. De jonge Ide Schelling van Bora gaat nog een tijdje voor het peloton uitrijden maar bij de laatste passage op de Cauberg zijn het de grote kleppers die de koers naar hun hand zetten. Van Aert, Alaphilippe en Pidcock nemen wat afstand maar worden toch weer geremonteerd door o.a. Schachman, Carapaz, Kwiatkovski, Valverde. Tiesj volgt met wat nog overblijft van het peloton, een 25 man, op korte afstand.

Ineos is met 3 man sterk vertegenwoordigd in de kopgroep. Kwiatkovski is de eerste die de anderen het vuur aan de schenen legt maar een sterke Schachman brengt de anderen terug. Ook wanneer Pidcock op 13 km voor de finish aanvalt is het Schachman met in zijn wiel Van Aert die de jonge Brit remonteert. De definitieve ontsnapping is daarmee een feit. Tussen deze drie zal het uitgemaakt worden.

In wat waarschijnlijk de geschiedenis zal ingaan als de overwinning van Van Aert met het kleinste verschil moet Pidcock het met 1 mm aan Van Aert laten.

Achter de drie is het samengelopen en op de 3 seconden van de winnaar wint Matthews de spurt voor de vierde plaats. Tiesj wordt 15de.

Ronde van Vlaanderen 2021

Posted

De zware verkoudheid die Tiesj opliep tijdens de laatste dagen van Parijs-Nice blijft hem parten spelen. Tot op vrijdagavond blijft zijn deelname aan de Ronde op zondag twijfelachtig. Na een goede nachtrust besluit hij in overleg met de ploegdokter toch te starten. De voorbereiding was evenwel niet ideaal maar de Ronde van Vlaanderen schrapt men als Belg niet graag uit zijn programma.

De wedstrijd zelf kent een verwacht verloop. De eerste 100 km krijgt een kopgroep van 7 vrij spel die tot een voorsprong van meer dan 12 minuten oploopt. Met de Katteberg en de Holleweg en met dus nog zo’n 150 km voor de boeg komt het peloton goed op dreef. Vanaf dan slinkt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon.

De hellingen volgen mekaar snel op en het is telkens sprinten naar de voet van de volgende klim wil men niet hopeloos achter de feiten te moeten aanlopen door mogelijke valpartijen of scheuren in het peloton. Op de Koppenberg doet Tiesj een mooie ‘move’ waardoor hij in het wiel van de latere winnaar Asgreen bovenkomt. Ze zitten daar wel op een kleine achterstand op een groep met o.a. Alaphilippe.

Op de Steenbeekdries sluiten ze aan bij de eersten en daarmee lijkt meteen ook de grote selectie gebeurd. De Taaienberg (nog 37 km te gaan) zorgt als zo vaak voor een afscheiding. 6 man komt voorop: Teuns, Haller, Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert en Asgreen. Ze krijgen tot een 20 seconden voorsprong. Op de Kruisberg (26 km te gaan) komt de groep van Tiesj tot op 7 seconden. Alleen Turgis kan de sprong naar de eersten maken maar op de top van de Hotond (2 km verder) valt Asgreen aan. Alleen Van Aert en Van der Poel kunnen mee met de Deen van Deceuninck-Quickstep.

Aan de voet van de Kwaremont, op 19 km van de finish, loopt het achter het drietal samen. Die groep van 15 met Tiesj, Van Avermaet, Alaphilippe, Stuyven, Teuns, Wellens, Turgis, Van Baarle, Pitcock, Haller, Vermeersch, Laporte, Madouas, Vanmarcke en Senechal volgt op 30 seconden van de 3 leiders.

Bij die laatste keer Oude Kwaremont komt de groep met Tiesj tot op 14 seconden van de eersten maar dan plaatst Van der Poel zijn laatste aanval van de dag. Van Aert kraakt. Asgreen kan Van der Poel terug bijbenen. In de achtervolgende groep kan Tiesj nog net mee in de groep van 9. Teuns, Haller, Wellens en Madouas moeten lossen.

Van Aert probeert nog terug vooraan aan te sluiten maar moet zich gewonnen geven en valt terug in de groep van Tiesj. De twee koplopers maken het onder elkaar uit. Asgreen wint.

Op minder dan 3 km van het eind gaan Van Avermaet en Stuyven nog weg uit de groep. Van Avermaet wordt 3de. Tiesj is compleet leeg gereden en dringt niet meer aan in de spurt van de groep. Hij wordt 12de na een zeer zware wedstrijd. Gezien zijn gezondheidsperikelen van de laatste weken mag hij meer dan tevreden zijn over zijn prestatie. Nu wat tijd nemen om te recupereren om die verkoudheid volledig weg te krijgen.

Dwars door Vlaanderen

Posted

Deze editie van Dwars door Vlaanderen wordt verreden op een zomerdag in maart met temperaturen tot 25 graden.

De finale van deze 187 km lange koers begint op 60 km van de finish in de afdaling van de Stationsberg. Tiesj rijdt attent voorin en begint wat verder dan ook in ideale positie aan de Taaienberg (58 km voor het eind). Er ontstaat een selecte groep van een 20-tal renners.

Een 7-tal renners uit deze groep gaat in de aanloop naar Berg-ten-Houte in de aanval. Onder hen Dylan Van Baarle die op de klim zelf het hazenpad kiest en er een lange solo van maar liefst 53 km van maakt en daarmee Dwars door Vlaanderen aan zijn palmares toevoegt.

Bij de tweede beklimming van de Knokteberg (35 km voor de finish) plaatst Tiesj een scherpe versnelling maar stelt op een 100-tal meter voor de top vast dat de ziekte van de voorbije dagen nog niet helemaal uit zijn lijf is en hij moet zich even herzetten en komt in een tweede groep achter de eenzame vluchter terecht.

Met de eindstreep in zicht loopt het achter Van Baarle allemaal terug samen. Van Baarle wint dus met een 20 seconden voorsprong na een solo van 53 km waar hij nooit meer dan 35 seconden voorsprong had!

Tiesj wordt 23ste en hoopt de komende dagen volledig hersteld te geraken met het oog op de Ronde van komende zondag.

E3 Prijs Harelbeke

Posted

Ziek terug gekomen uit Parijs-Nice met twee dagen koorts in de week nadien twijfelt Tiesj of hij in deze editie van de E3-prijs een rol van betekenis zal kunnen spelen.

De verwachte traditionele vlucht van de dag komt in schuifjes tot stand en met 12 man is het geen ongevaarlijke ontsnapping. Een paar van de vroege vluchters zullen mee met de eersten Harelbeke bereiken.

Deceuninck-Quickstep opent de finale in de aanloop naar de Taaienberg op 80 km van de finish. Er ontstaat een selecte groep met daarin 4 man van Deceuninck-Quickstep en ook Van Aert en Van der Poel zijn van de partij. Tiesj heeft het moeilijk op de Taaienberg en kan bij deze groep met de favorieten niet aanpikken. Even lijkt het er op dat de koers gereden is. Tot Van Aert lek rijdt en terugvalt naar de groep met Van Avermaet, Naesen en ook Tiesj. Dit heeft een ander koersverloop tot gevolg. Samen met deze groep komt Tiesj terug in de kop van de koers.

Op de Boigneberg (66 km van het einde) gaat Asgreen van Deceuninck solo en zet zo zijn kompanen in de spreekwoordelijke zetel. Wanneer Van der Poel op de Stationsberg krachtig doortrekt komt Tiesj terecht in het tweede deel van wat dan nog van het peloton overblijft. Maar in de afzink gaat uit het eerste deel een groep van 6 weg met o.a. Naesen, Vermeersch, Senechal en een paar van de overgebleven vroege vluchters op zoek naar Asgreen. Het peloton loopt terug samen. Op de Paterberg ontsnappen Van der Poel, Van Aert, Van Avermaet en Stybar en slagen er in om op de Oude Kwaremont de 6 vluchters achter Asgreen te remonteren. Dit wordt dus een achtervolgende groep van 10. Tiesj volgt in een groep van een 20-tal op 40 seconden.

In de flink oplopende Karnemelkbeekstraat gaat Tiesj met Stuyven nog weg uit de groep in een ultieme poging terug in de kop van de koers te geraken. Dit lukt echter niet meer. Onderweg vervoegt zich nog Lampaert bij hen nadat die door een lekke band uit de kopgroep weggevallen is.

Op Tiegemberg komt Van Aert zichzelf even tegen en moet een groep met Van der Poel, Van Avermaet, Naesen, Stybar, Senechal e.a. laten gaan. Hij zal de aansluiting met de eersten niet meer maken.

Asgreen wordt ingelopen maar gaat op 3 km van de finish nog eens aan de haal en wint. Senechal wordt 2de, Van der Poel 3de.

Tiesj wordt 15de.

Tiesj 5de in Parijs-Nice

Posted

De ‘koers naar de zon’ heeft dit jaar zijn naam alle eer aangedaan. Geen druppel regen en vrij zonnige dagen.

De eerste rit is zoals verwacht een kolfje naar de hand van de spurters. Tiesj is wel attent bij de laatste tussensprint en neemt een seconde bonificatie mee. Sam Bennett wint. Tiesj wordt 49ste maar met de bonificatie staat hij 5de in het klassement.

In rit twee kan Tiesj zijn ploegmaats bij het klimmetje op anderhalve kilometer voor de streep mooi naar voor loodsen en hij rolt zo mee de loper uit voor ploegmaat Cees Bol die het meesterlijk afmaakt. Tiesj wordt nog 22ste en staat nu 7de in het klassement.

De tijdrit op dag drie brengt niet het verwachte resultaat voor de DSM-boys. Tiesj wordt 47ste en moet 48 seconden toegeven op winnaar Stefan Bissegger. In het klassement valt hij terug naar plaats 41 op 46 seconden van de eerste.

Rit vier is een uitgelezen kans voor de klimmers om orde op zaken te zetten. In de laatste klim naar de finish is Roglic voor iedereen te sterk. Hij wint met 12 seconden voorsprong op een groep van 5 waaronder Tiesj. Hij wordt knap 4de in de daguitslag en komt daarmee in het klassement op plaats 7 terecht. Het is duidelijk dat de mindere tijdrit zeker niets met de conditie te maken heeft.

In rit vijf is het terug de beurt aan de spurters. DSM krijgt dit keer de trein niet echt op de sporen. Bennett wint zijn tweede rit. Tiesj wordt 37ste in de zelfde tijd. In het klassement blijft hij 7de en staat nu 1:04 min van leider Roglic.

Rit zes is terug voor Roglic die daarmee zijn hoogvorm bewijst. In de oplopende laatste strook zit Tiesj perfect op plaats 7 met uitzicht op een mooi resultaat maar moet dan 2 keer in de remmen wil hij niet in de dranghekken belanden. Hij wordt 18de in de zelfde tijd als Roglic. In het klassement neemt Roglic 10 seconden bonificatie extra en zo staat Tiesj nu op 1:14 min op de 6de plaats. De jonge McNulty, die 4de stond in het klassement, is na een val tot opgave gedwongen.

Rit zeven eindigt op Valdeblore La Colmiane waar Schachman vorig jaar ei zo na de eindzege aan Tiesj moest laten. Wanneer Tiesj op 1,2 km voor de finish een poging doet om weg te komen maakt Roglic gebruik van zijn uitval voor een laatste sterke km. Roglic remonteert op 50 meter van de streep nog de ontsnapte G. Mäder en pakt zijn 3de rit winst. Als topfavoriet maakt Roglic het meer dan waar. Tiesj komt op 10 seconden als 6de binnen. In het klassement komt hij op plaats 5 op 1:34 min van Roglic.

Rit acht wordt ingekort wegens coronamaatregelen in Nice. De rit wordt er niet minder spectaculair om. De gedoodverfde eindwinnaar Roglic komt twee keer ten val en kent ook nog eens pech. Bora Hansgrohe ziet met Schachman kans om toch nog de eindzege binnen te halen. En dat gebeurt ook. Magnus Cort wint de hectische rit. Tiesj wordt 11de en eindigt deze Parijs-Nice als 5de met een achterstand van 42 seconden op de eindwinnaar Schachman.

OPENINGSWEEKEND

Posted

Door het abnormaal zachte weer op zaterdag krijgen we een ongewoon koersverloop van De Omloop Het Nieuwsblad. De wedstrijd eindigt zowaar op een massaspurt.

Van kort na de start ontstaat een kopgroep van vijf en meteen laat het peloton begaan. Tot de Molenberg gebeurt er verder niets. Daar ontstaat evenwel een interessante achtervolgende groep met o.a. topfavoriet Alaphilippe. Tiesj draait in goede positie de Molenberg op maar omdat een aantal achterkomende renners achter de bomen door een korte weg gevonden hebben moet hij plots afremmen en mist de goede trein. Alaphilipe daagt de groep der achtervolgers uit door een pittige démarage maar uiteindelijk komt in de aanloop van de Muur alles, of toch tenminste een heel grote groep, terug samen.

Tiesj komt op de Kapelmuur in de 10de positie boven. De Bosberg zorgt voor geen afscheidingen meer en we gaan naar een sprint van 45 man. In laatste hectometers probeert Tiesj ploegmaat Sören Kragh Andersen nog naar voor te loodsen want samen zijn ze een tiental meter achteropgeraakt door twee valpartijen voor hen. Tijdens zijn inhaalbeweging krijgt Tiesj nog wat zwiepers te verwerken maar komt gelukkig zonder kleerscheuren aan.

De Italiaan Ballerini wint. Tiesj wordt 29ste.

In Kuurne-Brussel-Kuurne krijgen we een toch wel ander koersverloop. Mathieu Vander Poel zorgt voor het nodige animo door op 80 km voor de finish samen met Narvaez de achtervolging op een kopgroep van 6 in te luiden. Pas in de finale wordt Vander Poel met zijn kompanen teruggepakt. Op de Oude Kwaremont ontstaat er een achtervolgende groep met ook Tiesj en Sören. Zij kunnen uiteindelijk meespurten maar Tiesj raakt ingesloten en moet vrede nemen met een 21ste plaats.

VOORJAARSPROGRAMMA 2021

Posted

Het internationaal wielerseizoen is intussen al gestart maar het echte werk begint natuurlijk met de Omloop Het Nieuwsblad. Het wordt meteen ook de eerste wedstrijd waar Tiesj in actie komt.

De voorbije weken en maanden heeft Tiesj zijn seizoen voorbereid in Spanje en op Tenerife. Het wordt sowieso terug een vreemd seizoen, toch zeker al in het voorjaar. De traditioneel geworden ambiancevolle start in het Gentse Kuipke zit er niet in. Ook ons traditioneel startontbijt moeten we skippen. U weet wel waarom.

De tentoonstelling ‘Heeren vertrekt’ is nog altijd te bezoeken met voor de supporters van Tiesj een korting van 5 euro op het toegangsticket! Blijft aanbevolen voor de ware koersliefhebber!

Het supportersprogramma 2021 staat voorlopig ‘on hold’. We wachten op betere tijden maar in tussentijd wensen we iedereen veel koersplezier vanuit de luie zetel!

Tiesj start dus met De Omloop op 27 februari. Het vervolg van zijn voorjaar ziet er voorlopig zo uit:

27 februari Omloop Het Nieuwsblad

28 februari Kuurne-Brussel-Kuurne

7 – 14 maart Parijs-Nice

26 maart E3 Saxo Bank Classic

31 maart Dwars door Vlaanderen

4 april Ronde van Vlaanderen

18 april Amstel Gold Race

25 april Luik-Bastenaken-Luik

En niet onbelangrijk: het Sunwebteam heet voortaan DSM met mooie aangepaste nieuwe uitrusting in overwegend blauwe kleuren.

Portretfoto’s van Vincent Riemersma. Actionfoto’s van Patrick Brunt.