WIELSBEKE kermiskoers: 21ste op 64 deelnemers

Tiesj rijdt deze wedstrijd als voorbereiding op de wedstrijd van zondag: Paris – Roubaix.
Vrij vroeg in de wedstrijd gaan een 20-tal renners in de aanval en ze zullen nooit meer bijgehaald worden ook al hebben ze maximaal hooguit 1 min. Tiesj doet heel wat achtervolgingswerk in de achtervolgende groep van 5.
Tiesj eindigt 21ste. Tevreden over de conditie.

RONDE DE L’ISARD : 3de in eindklassement – jongerentrui

Artikel geplukt van website van Direct Velo

27.05.2014, 13:30[Superlatieven voor metronoom Tiesj Benoot]
[
[Lotto – Belisol U23] Lotto – Belisol U23

Tiesj Benoot was de Richie Porte van de Ronde de l’Isard. Hij neutraliseerde alle aanvalspogingen en beschermde zijn kopman Louis Vervaeke in de laatste etappe van de beproeving in de Pyreneeën. “Gedurende 130 kilometer, heeft hij 100 kilometer op kop moeten rijden. Hij heeft gouden werk verricht voor mij”, vertelde de uiteindelijke winnaar toen hij van het podium stapte.

“In dertig jaar wielrennen, heb ik dat nooit gezien!” vertelt Danny Schets, de sportieve directeur van Lotto-Belisol U23. “Het is een beest!” verklaarden meerdere renners die de Belg aan de groep van de gele trui zagen sleuren tijdens de drie beklimmingen van de dag (Col de Port, Col d’Agnes, Col de la Core), in de vallei en zelfs in de laatste lange afdaling. Uiteindelijk werd hij ook nog eens derde in de sprint, dezelfde positie als die hij in het klassement bezette. Daarbovenop was hij met zijn twintig lentes, ook nog eens de beste jongere.

Een ander lid van Lotto-Belisol U23, Laurens De Plus, zag het spektakel vanop de eerste rij. Na zijn opgave na een valpartij vrijdag, zat hij in de volgwagen. “Tiesj heeft het werk van vier à vijf renners verricht”, vertelt hij aan www.directvelo.be“Tiesj is een ploeg op zijn eentje!”

Toen de huidige leider van de Challenge DirectVelo België (bij de beloften) gevangen werd aan het begin van de etappe door een ontsnapping van dertig favorieten, zette hij zich meteen op kop om Louis Vervaeke te beschermen voor aanvallen langs alle kanten. Daarna heeft hij zijn plan op tafel gegooid: een verstikkend tempo aangehouden om potentiële aanvallers van de gele trui bij voorbaat te ontmoedigen.

Vrijdag in de etappe in Goulier-Neige, lanceerde Tiesj Benoot zijn ploegmaat naar de voet van de laatste helling. De dag erna reed hij alle klimmers van het peloton uit de wielen, op uitzondering van zijn kopman, in de passages van meer dan 15% op weg naar Begnères-de-Luchon. “In de ploegentijdrit in de namiddag ontpopte hij zich tot patron”, aldus Danny Schets. Het geheime wapen van Lotto-Belisol is hij. “Hij kent zijn eigen krachten niet”, voegt Louis Vervaeke toe. “Ik denk dat hij alle tegenstanders heeft gedemoraliseerd.”

De ex-pistier uit Gent was tot hiertoe vooral een aanvaller, baroudeur en sprinter die zich thuis voelde in de klassiekers en korte rittenwedstrijden. Hij won deze lente al de Tour de Moselle, werd derde in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Luik-Bastenaken-Luik. Ook in zijn vuurdoop in de Pyreneeën deed hij het veel beter dan verwacht.

Komt Benoot in 2015 terug naar de Ronde de l’Isard als leider van de Belgische ploeg als kandidaat winnaar? “Ik denk niet dat hij hier nog gaat terugkomen”, knipoogt de sportief directeur.

Foto: Pierre Carrey – www.directvelo.com

Vertaald door Birger Vandael.