MEMORIAL PH. VAN CONINGSLOO – TOPCOMPETITIE 112de op 196 deelnemers

196 renners gaan van start voor een wedstrijd over 180 km op één van de eerste hete zomerdagen van het jaar. In het eerste wedstrijdgedeelte zitten een aantal pittige hellingen met o.a. tweemaal de Smeysberg met een hellingspercentage van 17% maar over een korte afstand van een 500 meter.
Kort na de eerste passage van de Smeysberg ontstaat een kopgroep van 16 man. Tiesj is de enige van Lotto die mee is. Bij de tweede passage na ongeveer 40 km heeft deze groep 1min12 voor op het peloton. Na een 15 km komen de Nederlanders Ruigh en ploegmaats Van Rooy en Vervaeke aansluiten. EFC is echter niet mee waardoor het in het peloton nooit echt stilvalt. Na 80 km wordt de vluchtersgroep dan ook opgeslokt door het peloton.
Bij het ingaan van de plaatselijke ronden, na een kleine 110 km koers, heeft zich een nieuwe kopgroep gevormd die licht afgescheiden de laatste 70 km aanvat. In die plaatselijke ronden blijft het wisselen van posities. Lotto-Belisol rijdt heel attent en steeds zijn een paar renners mee. We zien vooral een bedrijvige Meurisse, Van Rooy, Vervaeke, Pols en Van Meirhaeghe. Capiot en Tiesj zitten iets verder op maar nooit ver weg.
Bij het ingaan van de laatste ronde lijkt het er op dat alles nog samenkomt. Het peloton rijdt op een 12-tal seconden van de eersten. Tiesj probeert nog naar de kop van de wedstrijd te rijden maar kan de laatste 50 m niet dichten. De grote kopgroep van 34 zal niet meer bijgehaald worden. Op het laatst ontsnapt Ruigh nog uit die groep en wint met kleine voorsprong. Xandro Meurisse wordt 4de en Kenneth Van Rooy 5de. Tiesj dringt niet meer aan en zet zich de laatste 10 km recht. Hij loopt als 112de binnen. Niet echt ontevreden over de koers. Wetende dat hij momenteel eigenlijk in een rustpriode zit, de warmte hem toch wel wat parten speelde waardoor hij wat last had van de maag en komende week drie examens op het menu heeft staan.