EK Nyon 6de op 169 deelnemers

Verslag: zie voorlopig website van Lotto-Belisol U23

Uit het verslag van Freddy De Geest van Het Nieuwsblad

‘We reden de perfecte race op één situatie na’, stelden Tiesj Benoot en Floris De Tier. ‘Met mijn Lotto-Belisol-ploegmakker Van Rooy voorin was het niet aan ons om te rijden. Toen het plots fel begon te regenen, werd het zeer gevaarlijk in de afdalingen. Met nog anderhalve ronde te gaan, zaten we nog in een kansrijke positie. Ik had Loïc Vliegen, Dylan Teuns, Floris en Xandro Meurisse in steun. Bij het aansnijden van de slotronde raakten Vliegen en Teuns met Kung en de Italiaan Tonelli weg, maar de Fransen reden het gat dicht.’

‘Het bleef onrustig in de kopgroep, maar we hadden alles perfect onder controle tot Kung, de Italiaan Filosi en de Fransman Turgis door de mazen van het net glipten. Eerst Floris en daarna Dylan en Loïc deden er alles aan om de brug naar de leiders te leggen, maar het lukte niet.’

‘Uiteraard is dit een gemiste kans’, vervolgt Benoot. ‘In bijna elke topwedstrijd verzamelde ik een ereplaats. Spurten voor de vierde plaats is niet hetzelfde als voor de eerste plaats. Zeker wanneer het om een kampioenschap gaat.’

Paris – Chauny 4de op 176 deelnemers
6 juli 2014
De Franse interclubwedstrijd Paris-Chauny start in Margny-lès-Compiègnes onder een zwaar bewolkte hemel. LTB is de enige Belgische ploeg aan de start van deze aantrekkelijke wedstrijd die volgend seizoen een 1.2 wedstrijd wordt.
Vrij vroeg in de wedstrijd ontstaat een kopgroep van 17 met daarin twee Lotto-renners: eerstejaars Mathias Van Gompel en Brecht Ruyters. Ze nemen snel een grote voorsprong en ter hoogte van de eerste beklimming Côte de la porte de Soissons hebben ze een voorsprong van 3 minuten. Tijdens deze beklimming nemen de andere Lotto-renners het heft in handen. Bij het ingaan van de 4 plaatselijke rondes is de kopgroep uit elkaar gevallen. 6 renners rijden voorop met onder hen Dassonville (Frans kampioen elite zonder contract). Mathias en Brecht, die af te rekenen kreeg met een platte band, volgen in een tweede groep. Uit het peloton gaan 5 renners in de tegenaanval met Tiesj, Hayden Mc Cormick en Amaury Capiot.
Een helse plensbui maakt de finale bijzonder zwaar. Vooraan lossen renners en de achtervolgende groep met Tiesj doet in één ronde 1 minuut van de voorsprong af. Een ontketende Tiesj en Hayden sleuren de achtervolgende groep tot op 15 seconden van de drie overblijvende leiders op één ronde van de aankomst. Op dat moment zijn er 5 LTB-renners in de achtervolging.
Een ongelooflijk spannende finale, aan de aankomstlijn aangevuurd met livebeelden en ophitsend commentaar van de speaker van dienst. Tiesj houdt zich nu gedeist in de groep en maakt zich klaar voor de eindsprint. De achtervolgers naderen tot op 10 seconden op 500 meter van de streep. In de laatste oplopende rechte lijn van 400 meter wordt Tiesj uitstekend in positie gebracht door Hayden. In volle spurt komt hij net aansluiten op de lijn en wordt 4de. Marc Sarreau wint de wedstrijd.
Een ongelooflijk spannende en boeiende wedstrijd waarin het terug net niet is. Spektakel was er in elk geval wel. Nu is het uitkijken naar volgende zondag: Europees Kampioenschap op de weg met een uitgebreide supportersdelegatie ter plaatse.