LUIK – BASTENAKEN – LUIK

De finale van deze LBL begint pas op 22 km van het einde. Het is de kopgroep en vooral J. Baugnies die als laatste overblijver van de vlucht van negen, de eerste 230 km koers maken. Al kan men in de Ardennen met Cote’s als Ferme Libert, Saint Roch en o.a La Redoute niet spreken van in een spreekwoordelijke zetel zitten, toch wachten de favorieten tot net voor de Cote de la Roche aux Faucons om elkaar te bestoken en dan nog.
Het is Gilbert die daar de debatten opent waarna zijn ploegmaat Bob Jungels eigenlijk ‘stoemelings’ wegrijdt uit de kop van wat nog overblijft van het peloton. Tiesj heeft ploegmaat Jelle Vanendert mee naar de voorste gelederen geloodst en komt een paar meter tekort om met de eersten de top van de cote te ronden. Hij komt in een tweede groep terecht met grote namen als Nibali, Kwiatkovski, Geraint Thomas e.a. Zij zullen niet meer vooraan in de koers komen.
Tim Wellens probeert meerdere keren de kloof naar Jungels te maken en zo ook de weg voor Vanendert te effenenen. Toch slaagt ook Jelle er niet in om in een zeer verdienstelijke poging op St-Nicolas tot bij de vluchter te komen. Jungels wint solo. Woods wordt tweede, Bardet derde.
Tiesj wint nog een sprint voor de 23ste plaats.
Daarmee zit het voorjaar 2018 er op. Met een zeer mooie balans voor Tiesj: 12 toptienplaatsen waaronder een tot de verbeelding sprekende overwinning in Strade Bianchi en een podiumplaats in de Brabantse Pijl en met een 6de plaats in de Worldtourranking als bewijs van de grote regelmaat.
Nu even de riem er af en dan weer opbouwen naar het tweede deel van het seizoen!

Als uitsmijter van het voorjaar de visie van Tom Boonen op Tiesj in Het Laatste Nieuws:

“Denk dat Luik hem het beste ligt van allemaal”
“We hebben de voorbije wedstrijden bij Lotto vooral Jelle Vanendert gezien. Het was sterk wat hij liet zien in de Waalse Pijl. Dat heeft gemaakt dat eerst Tiesj Benoot, maar dan ook Tim Wellens voor Jelle hebben gewerkt in Luik. Wellens heeft een zeer goede koers gereden in Luik. Na de Brabantse Pijl is de stoom misschien er wat afgegaan, maar in Luik was hij weer helemaal opgeladen.”
“Bij Lotto staat de overwinning van Tiesj Benoot natuurlijk in de top drie van de prestaties in het voorjaar. Het weer zat mee, het was een superzware editie. In die weken had hij misschien de beste vorm van zijjn leven. Als je dan zo’n koers op je weg vindt, moet je proberen er een nummertje van te maken.”
“De manier waarop hij won, was indrukwekkend. Hij heeft ‘Serryke’ (Pieter Serry, red.) volledig gebruikt, tot die helemaal op was. En dan reed hij naar de twee koplopers, zo snel als hij zelf wilde. Eenmaal bij de twee leiders nam hij een gelleke, dronk hij zijn bidon leeg en reed hij die mannen op het eerste het beste hellinkje er opnieuw af. Om dan met zo’n straffe solo naar de finish te rijden. Dat was echt heel straf.”
“Tiesj volgt niet de vaste normen en waarden van de Vlaamse voorjaarscoureur. Hij durft de dingen anders te bekijken. Wielrennen, dat is één grote kopie. Jaar na jaar doen renners hetzelfde. Tiesj heeft het anders gedaan. Hij heeft Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix niet gereden, wedstrijden die hem wellicht het minst liggen. Hij kiest voor de wedstrijden die hem wel goed liggen en probeert zo goed mogelijk voorbereid aan de start te komen. In zijn geval is dat met een hoogtestage. Tiesj reageert goed op trainingen. We hebben het gisteren niet gezien. Achter elke koers zitten altijd verhalen die je op tv niet ziet. Maar ik denk dat Luik hem het beste ligt van allemaal. Inspanningen van vier tot zes minuten, dat kan hij zeer goed. Hij is nog jong, hij kon dit jaar nog niet winnen, maar in de toekomst zal hij altijd een kandidaat-winnaar zijn.”