Vuelta a San Juan rit 2

Het is bloedheet in de provincie San Juan in Argentinië. Koersen bij 40 graden en meer is een aanslag op het lichaam. Daarom beslist de organisatie wijselijk om rit 2 in te korten tot 132,5 km. Daarin zit vier keer de beklimming van de Punta Negra, een klim van 8% over anderhalve km.

Op 9 km voor de finish wordt de laatste vluchter van de dag door een voorwacht van het peloton bijgehaald. Even daarvoor is er een val geweest in de achterste gelederen van het peloton waarbij Jelle Wallays  één van de belangrijkste slachtoffers is. Eén tand kwijt en een afgebroken tand, een hersenschudding en een kaakbeenbreuk.

De overige Lotto-Soudal renners nestelen zich vooraan in het peloton om Tiesj in een goede uitgangspositie te brengen en met Jelle Vanendert als leidsman wordt Tiesj op zo’n 4 km voor de streep perfect naar voor gebracht. Wanneer Alaphilippe op 3 km voor het einde de aanval inzet kan Tiesj in een wip vanuit de 5de positie naar hem toerijden. Quitana slaagt er ook nog in om mee aan te sluiten en met drie hebben ze onmiddellijk een mooie voorsprong. Alaphilippe neemt Tiesj echter in de tang door hem tweemaal na elkaar te doen inschuiven en zelf een beurt over te slaan. Wanneer ook Quitana Tiesj eenzelfde toer wil lappen weigert die in te schuiven. Quitana laat aldus een gat vallen op Alaphilippe en de vogel is gaan vliegen. Tiesj en Quitana worden geremonteerd door de aanstormende groep.

Alaphilippe wint. Tiesj wordt uiteindelijk 27ste. Jens Keukeleire, die mooi meegevolgd is in de eerste rangen van de achtervolgende groep is mooi 4de.

Gaviria blijft leider. Tiesj staat 23ste op 13 seconden van de leider.