Ronde van Frankrijk 6 tot 28 juli 2019

De Tour zit er op en wat voor een Tour. Spanning troef dit jaar. En een sterke Belgische toets met een hoofdrol voor het Belgische Lotto Soudal!

Tiesj kijkt tevreden terug op zijn derde Tour. Nadat hij vorig jaar vrij vlug werd uitgeschakeld door een valpartij waarvan hij de gevolgen heel lang heeft meegedragen, haalde hij nu vlot Parijs met de voltallige ploeg.

De eerste week kende Tiesj net bij de ritten die hij had aangestipt een dip. In de 3de rit naar Epernay was hij nog goed mee in de groep achter de ontketende Alaphilippe en werd knap 11de.   Vooral in rit 6 naar La Planche des Belles Filles had hij graag meegedaan voor de knikkers maar dit werd een offday. Het werd meteen duidelijk dat het beter was wat tijd te pakken om later meer ruimte te krijgen om mee te gaan in een lange ontsnapping.

In rit 9 vond hij zijn goede benen terug en was de sterkste van een grote kopgroep. Alleen de Zuid-Afrikaan Impey slaagde er in om in zijn wiel te blijven en de zege weg te kapen. De prijs van de strijdlust kon de ontgoocheling voor het mislopen van een eerste zege in de Tour niet  compenseren. Maar met de teruggevonden ‘goede benen’ zagen de komende ritten er veel belovend uit.

In de 11de rit kan hij de val van Terpstra nog net ontwijken maar achterkomende renners rijden op hem in waardoor hij alsnog ten val komt. Wat op het eerste zicht weinig schade lijkt aan te richten blijft hem echter de hele verdere ronde parten spelen.

In rit 12 weet hij toch met zijn 4de plaats alweer een mooie resultaat te boeken en er het hoogst mogelijke uit te halen.

In de ritten waar hij samen met Tim Wellens in de vroege vlucht zit doet hij meer dan verdienstelijk kopwerk om Tim naar de laatste 100 meter voor de top naar voor te brengen zodat die het maximum aantal punten kan halen. Mede daardoor kan Tim 15 dagen de bolletjestrui dragen.

In rit 18, de Koninginnerit van deze Tour zijn Jasper De Buyst, Tim en Tiesj mee in de omvangrijke kopgroep. Zowel Jasper als Tiesj verzetten veel werk om Tim zoveel mogelijk punten te laten pakken. Op de Isoard kan Tim echter het tempo niet volgen en wordt Tiesj gevraagd om zich te laten terugzakken om te proberen Tim terug naar voor te brengen. Maar wetende dat die op de Isoard al moest lossen was het wel heel optimistisch te denken dat die op de Galibier nog punten zou kunnen sprokkelen. Het betekent voor Tiesj een extra inspanning om met Tim toch nog terug aan te sluiten bij de groep achter o.a. Quitana.  En zoals verwacht laat Tim op de Galibier los en kan Tiesj dan toch nog naar een knappe 6de plaats rijden.

De laatste 2 Alpenritten worden wegens de slechte weersomstandigheden geamputeerd en brengen dan ook niet het verwachte spannende slot aan deze overigens zeer spannende Tour.

De hele ploeg heeft een sterke Tour gereden. De fenomenale overwinning van Thomas De Gendt was waarschijnlijk de spannendste van de hele ronde.  Het vele kopwerk van Maxime Montfort en Thomas De Gendt in de ‘vlakke’ ritten om de kansen voor Ewan gaaf te houden, de sprintvoorbereiding door Jens Keukeleire, Tim,  Tiesj, Roger Kluge en Jasper De Buyst om hem in de laatste rechte lijn af te zetten. Allemaal hebben ze hun bijdrage geleverd in de zeges van Caleb die het op een meesterlijke wijze afmaakte. Met de finale spurtzege op de Champs Elysées als kers op de taart mag Lotto Soudal terecht fier naar België terugkeren. Proficiat!