STERKE TIESJ IN PARIJS-NICE

De Parijs-Nice van 2020 zal in de geschiedenisboeken van de wielersport als de belangrijkste Worldtour rittenkoers van het voorjaar 2020 worden vernoemd. Zoals het er nu naar uitzien is de kans klein dat er voor mei nog gekoerst wordt in Europa. Het uit China overgewaaide Coronavirus doet de aarde in haar baan om de zon nog net niet beven maar de mensen die er op leven maken mogelijks één van de ergste gezondheidscrisissen mee sinds de Spaanse griep van begin vorige eeuw.

De geplande mooie Italiaanse voorjaarskoersen als Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan – San Remo waren de eerste koersslachtoffers van het virus. Programma’s werden omgegooid en vele ploegen stuurden hun ‘klassieke’ renners dan maar naar Parijs-Nice. Meerdere ploegen lieten uit schrik vast komen te zitten in Frankrijk verstek gaan. Toch stond er een uitgelezen peloton aan de start, met zowel ‘klassieke’ renners als echte ronderenners als Quintana, Pinot, Bardet, Nibali e.a.

Naast vele andere Worldtourpploegen als Deceuninck-Quickstep, Lotto-Soudal, Bahrain-McLaren, Trek Segrafedo, Education First e.a. was het ook uitkijken naar de jonge Sunwebploeg of zij hun sterke ploegprestatie van het openingsweekend konden doortrekken.

De eerste rit, van Plaisir naar Plaisir, bezorgde menig wielerliefhebber al meteen veel plezier. Met Tiesj in een hoofdrol. In een hondenweer was hij het die samen met zijn ploegmaten het peloton op zo’n 60 km van de streep in flarden reed door een waaier te trekken. Naast Sunweb was ook Deceuninck-Quickstep goed vertegenwoordigd. En ook de finale werd sterk gekleurd door Sunweb met terug een glansrol voor Tiesj. Samen met Alaphilippe koos hij voor een vlucht van meer dan 30 km. In de finale werden ze echter bijgebeend door Schachman en Dylan Teuns. Na een ultieme uitval van Tiesj op zo’n 1200 meter van de streep slaagde hij er in een klein kloofje te slaan. Een verkeerd ingeschatte bocht op een paar honderd meter van de finish deed hem de das om. Toch kon hij nog een mooie derde plaats versieren. De toon van wat een fantastiesje week zou worden was gezet.

Rit 2 en 3 kregen, zoals ook was verwacht bij rit 1, hun ontknoping in een sprint van een grotere groep. Door een fout maneuver van een voorganger mist Tiesj in rit 2 de eerste waaier en verliest, ondanks sterk teamwerk toch 36 seconden. Het zal hem bij de eindafrekening de eindwinst kosten. Hij wordt 34ste in rit 2. Hij valt in het algemeen klassement (GC) terug van de 2de naar 10de plaats. In rit 3 eindigt Tiesj als 19de en wordt 12de in het GC op 41 seconden.

Rit 4, is een rit tegen de klok. Tiesj rijdt zijn sterkste tijdrit ooit en wordt knap 15de en moet ‘slechts’ 36 seconden toegeven op zijn ploegmaat Soren Kragh Andersen die een fenomenale tijd verwezenlijkt. Sunweb doet het met 3 renners in de top 15 uitstekend in deze tijdrit. In het GC staat hij nu 7de op 1’11”.

In rit 5 krijgen we terug een massasprint. Ondanks een sterke Sunwebploeg die steeds vooraan in het peloton te zien is, loopt het toch mis bij de sprint. Tiesj wordt 41ste.

Met rit 6 komen we in het middengebergte terecht. Een rit over 161,5 km met heel wat klauterwerk. Sunweb zet een meesterstuk neer. Nadat eerst Nikias Arndt meegaat in de ontsnapping, is het aan Soren Kragh Andersen om zijn duivels te ontbinden en om de brug naar de kopgroep te maken. Wanneer Nibali, op zo’n 14 km van de meet zijn aanval plaatst is Tiesj paraat en sluit hij onmiddellijk aan. Een paar km verder moet Nibali lossen en Tiesj maakt de sprong naar zijn ploegmaat Soren die hem nog even lanceert. Tiesj vertrekt op zo’n 13 km van de streep voor een solo in ware Strade-Bianchestijl, zij het nu bij mooi weer. Hij loopt tot 30 seconden uit en houdt op de streep nog 22 seconden over op ploegmaat Matthews die de spurt wint van een handvol toppers à la Higuita, Alaphilippe, Jungels, Quintana e.a. Schachman is gevallen en komt binnen op 36 seconden maar wordt even later door de jury opgevist en in dezelfde tijd gezet als Matthews. Het zal hem bij het eind van deze Parijs-Nice de eindoverwinning opleveren. Tiesj maakt een sprong in het GC en staat nu 2de op 36 seconden. De naam Apt, de plaats van aankomst, zal voor de supporters altijd verbonden blijven met een geweldige overwinning van Tiesj.

De laatste rit van deze Parijs-Nice kan gerust als de koninginnerit worden bestempeld. Met de poging van Alaphilippe om alsnog een gooi te doen naar de dag en/of eindzege en een sterke Thomas Degendt die echter het hoofd moeten buigen voor Quintana die op een dikke 3 km van het einde zijn solo inzet naar winst in deze laatste rit.

Tiesj doet onder de rode driehoek nog een aanval op Schachman, die buigt maar niet kraakt. Tiesj eindigt 2de in de rit op 46 seconden. De groep met Schachman komt 10 seconden later over de streep.

Een waanzinnige Parijs-Nice, zonder publiek aan de aankomst, wordt voor Tiesj één van de mooiste rittenkoersen uit zijn carrière tot nu toe. Met een 3de, een 2de, een 1ste plaats. Met een 2de plaats in het eindklassement. De groene trui. 2de plaats in het bergklassement en mee met Sunweb op de eerste plaats in het ploegenklassement.

Voor wie er nog aan twijfelde of de overgang naar Sunweb een goede keuze was is hierbij het antwoord gegeven.

We waren er bij en hebben er, ondanks de bizarre omstandigheden, bijzonder van genoten.