Tour de France 2020

De Ronde van Frankrijk 2020 zal voor altijd een bijzondere plaats in het geheugen van de wielerliefhebber hebben. Een Tour in september is uniek. De reden is bekend. Maar bovendien zal deze Tour ook herinnerd worden als één van de meest spectaculaire omwille van zijn ongelooflijke apotheose met de klimtijdrit op La Planche des Belles Filles waar Roglic ten ondergaat en een bijzonder jonge Tadeij Pogacar een fenomenale tijdrit rijdt.

Voor Tiesj werd de Tour geen echt persoonlijk succes gezien het doel toch was een rit te kunnen winnen. Maar de jonge Sunwebploeg heeft met drie ritzeges alle verwachtingen van de ‘kenners’ overtroffen. En daarin heeft Tiesj zeker zijn steentje bijgedragen. Zowel bij de overwinning van Hirschi als bij de overwinning van Soren Kragh Andersen in Lyon rolde Tiesj als het ware de rode loper uit voor de ontsnapping van zijn ploegmaten.

Het ploegenspel van Sunweb werd algemeen geprezen. De ploeg was ver uit één van de meest attractieve ploegen van het hele veld. De prijs van strijdlust voor Marc Hischi kan bijna als een prijs voor de hele Sunwebploeg beschouwd worden.

Tijdens de etappe naar Orcières-Merlette was het wel erg schrikken toen Tiesj in de afdaling van de Côte de l’Aullagnier over de vangrail ging. Wonder boven wonder kwam hij er met een verstuikte vinger en wat snijwonden nog goed van af. Ideaal om zijn stijgende vormcurve verder te zetten was het natuurlijk niet. De rugklachten sinds de Dauphiné werden er daardoor niet echt minder op. Toch kon hij door de rust op de rustdagen tijdens de tweede en de derde week zijn deel doen in het ploegwerk dat tot mooie resultaten leidde.