Tiesj 5de in Parijs-Nice

De ‘koers naar de zon’ heeft dit jaar zijn naam alle eer aangedaan. Geen druppel regen en vrij zonnige dagen.

De eerste rit is zoals verwacht een kolfje naar de hand van de spurters. Tiesj is wel attent bij de laatste tussensprint en neemt een seconde bonificatie mee. Sam Bennett wint. Tiesj wordt 49ste maar met de bonificatie staat hij 5de in het klassement.

In rit twee kan Tiesj zijn ploegmaats bij het klimmetje op anderhalve kilometer voor de streep mooi naar voor loodsen en hij rolt zo mee de loper uit voor ploegmaat Cees Bol die het meesterlijk afmaakt. Tiesj wordt nog 22ste en staat nu 7de in het klassement.

De tijdrit op dag drie brengt niet het verwachte resultaat voor de DSM-boys. Tiesj wordt 47ste en moet 48 seconden toegeven op winnaar Stefan Bissegger. In het klassement valt hij terug naar plaats 41 op 46 seconden van de eerste.

Rit vier is een uitgelezen kans voor de klimmers om orde op zaken te zetten. In de laatste klim naar de finish is Roglic voor iedereen te sterk. Hij wint met 12 seconden voorsprong op een groep van 5 waaronder Tiesj. Hij wordt knap 4de in de daguitslag en komt daarmee in het klassement op plaats 7 terecht. Het is duidelijk dat de mindere tijdrit zeker niets met de conditie te maken heeft.

In rit vijf is het terug de beurt aan de spurters. DSM krijgt dit keer de trein niet echt op de sporen. Bennett wint zijn tweede rit. Tiesj wordt 37ste in de zelfde tijd. In het klassement blijft hij 7de en staat nu 1:04 min van leider Roglic.

Rit zes is terug voor Roglic die daarmee zijn hoogvorm bewijst. In de oplopende laatste strook zit Tiesj perfect op plaats 7 met uitzicht op een mooi resultaat maar moet dan 2 keer in de remmen wil hij niet in de dranghekken belanden. Hij wordt 18de in de zelfde tijd als Roglic. In het klassement neemt Roglic 10 seconden bonificatie extra en zo staat Tiesj nu op 1:14 min op de 6de plaats. De jonge McNulty, die 4de stond in het klassement, is na een val tot opgave gedwongen.

Rit zeven eindigt op Valdeblore La Colmiane waar Schachman vorig jaar ei zo na de eindzege aan Tiesj moest laten. Wanneer Tiesj op 1,2 km voor de finish een poging doet om weg te komen maakt Roglic gebruik van zijn uitval voor een laatste sterke km. Roglic remonteert op 50 meter van de streep nog de ontsnapte G. M├Ąder en pakt zijn 3de rit winst. Als topfavoriet maakt Roglic het meer dan waar. Tiesj komt op 10 seconden als 6de binnen. In het klassement komt hij op plaats 5 op 1:34 min van Roglic.

Rit acht wordt ingekort wegens coronamaatregelen in Nice. De rit wordt er niet minder spectaculair om. De gedoodverfde eindwinnaar Roglic komt twee keer ten val en kent ook nog eens pech. Bora Hansgrohe ziet met Schachman kans om toch nog de eindzege binnen te halen. En dat gebeurt ook. Magnus Cort wint de hectische rit. Tiesj wordt 11de en eindigt deze Parijs-Nice als 5de met een achterstand van 42 seconden op de eindwinnaar Schachman.