Ronde van Vlaanderen 2021

De zware verkoudheid die Tiesj opliep tijdens de laatste dagen van Parijs-Nice blijft hem parten spelen. Tot op vrijdagavond blijft zijn deelname aan de Ronde op zondag twijfelachtig. Na een goede nachtrust besluit hij in overleg met de ploegdokter toch te starten. De voorbereiding was evenwel niet ideaal maar de Ronde van Vlaanderen schrapt men als Belg niet graag uit zijn programma.

De wedstrijd zelf kent een verwacht verloop. De eerste 100 km krijgt een kopgroep van 7 vrij spel die tot een voorsprong van meer dan 12 minuten oploopt. Met de Katteberg en de Holleweg en met dus nog zo’n 150 km voor de boeg komt het peloton goed op dreef. Vanaf dan slinkt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon.

De hellingen volgen mekaar snel op en het is telkens sprinten naar de voet van de volgende klim wil men niet hopeloos achter de feiten te moeten aanlopen door mogelijke valpartijen of scheuren in het peloton. Op de Koppenberg doet Tiesj een mooie ‘move’ waardoor hij in het wiel van de latere winnaar Asgreen bovenkomt. Ze zitten daar wel op een kleine achterstand op een groep met o.a. Alaphilippe.

Op de Steenbeekdries sluiten ze aan bij de eersten en daarmee lijkt meteen ook de grote selectie gebeurd. De Taaienberg (nog 37 km te gaan) zorgt als zo vaak voor een afscheiding. 6 man komt voorop: Teuns, Haller, Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert en Asgreen. Ze krijgen tot een 20 seconden voorsprong. Op de Kruisberg (26 km te gaan) komt de groep van Tiesj tot op 7 seconden. Alleen Turgis kan de sprong naar de eersten maken maar op de top van de Hotond (2 km verder) valt Asgreen aan. Alleen Van Aert en Van der Poel kunnen mee met de Deen van Deceuninck-Quickstep.

Aan de voet van de Kwaremont, op 19 km van de finish, loopt het achter het drietal samen. Die groep van 15 met Tiesj, Van Avermaet, Alaphilippe, Stuyven, Teuns, Wellens, Turgis, Van Baarle, Pitcock, Haller, Vermeersch, Laporte, Madouas, Vanmarcke en Senechal volgt op 30 seconden van de 3 leiders.

Bij die laatste keer Oude Kwaremont komt de groep met Tiesj tot op 14 seconden van de eersten maar dan plaatst Van der Poel zijn laatste aanval van de dag. Van Aert kraakt. Asgreen kan Van der Poel terug bijbenen. In de achtervolgende groep kan Tiesj nog net mee in de groep van 9. Teuns, Haller, Wellens en Madouas moeten lossen.

Van Aert probeert nog terug vooraan aan te sluiten maar moet zich gewonnen geven en valt terug in de groep van Tiesj. De twee koplopers maken het onder elkaar uit. Asgreen wint.

Op minder dan 3 km van het eind gaan Van Avermaet en Stuyven nog weg uit de groep. Van Avermaet wordt 3de. Tiesj is compleet leeg gereden en dringt niet meer aan in de spurt van de groep. Hij wordt 12de na een zeer zware wedstrijd. Gezien zijn gezondheidsperikelen van de laatste weken mag hij meer dan tevreden zijn over zijn prestatie. Nu wat tijd nemen om te recupereren om die verkoudheid volledig weg te krijgen.