BENELUXTOUR rit 6

Rit 6 loopt van Louvain la Neuve naar Houffalize. Met de beklimming van een paar steile ‘Cotes’ met als uitschieter Cote de Saint Roch kunnen we strijd verwachten tussen de sterkste renners van het deelnemersveld.

Geraint Thomas en Jonas Rickaert kiezen voor een lange vlucht en rijden tot meer dan 7 minuten weg van het peloton. Maar ook deze sterke renners moeten zich neerleggen bij de overmacht van het achtervolgende peloton. Bij de eerste beklimming van de Saint Roch moet eerst Rickaert de handdoek gooien. Thomas zingt het nog wat langer uit maar ook hij is uiteindelijk een vogel voor de kat.

Nog voor de eerste beklimming van die Saint Roch krijgt Tiesj af te rekenen met een lekke band en is in het vooruitzicht van die eerste beklimming op achtervolgen aangewezen. En ook in de aanloop van de tweede beklimming van deze steile helling moet hij van fiets wisselen. Energie die je in het zicht van de finale liever voor andere momenten zou gebruiken.

Op 49 km van de streep, op de Cote Bois des Moines, ontsnappen drie renners uit wat dan nog overblijft van het peloton: Mohoric, Colbrelli en Hirschi. Zij kunnen tot maximum 1 minuut wegrijden. En bij de uitloper van de Saint Roch komt Dumoulin met Campenaerts en wat verderop Tiesj met Stuyven en Wellens in het spoor van de vluchters. Net op dat moment versnelt Colbrelli en gaat alleen op pad

Met de spurt van de gouden km op 20 km van het einde scheiden zich achter Colbrelli 4 man af: Wellens, Dumoulin, Campenaerts en Mohoric. Tiesj volgt met Stuyven en Hirschi op luttele seconden. Het zal toch nog veel energie vergen om samen met Stuyven en Hirschi terug bij de 4 aan te sluiten. Maar dit gebeurt dan toch op 13 km van de streep.

Intussen heeft Colbrelli een mooie voorsprong bij elkaar gereden en wordt niet meer bedreigd. In de spurt voor de tweede plaats haalt Mohoric het voor Stuyven. Tiesj wordt 4de.

Colbrelli wordt ook de nieuwe leider. Volgens de wedstrijduitslag komt Tiesj nu op plaats 7 in het algemeen klassement op 1’33”. Naderhand wordt hij bestraft door een overijverig jurylid met 20 seconden en 200 Zwitserse Frank omwille van het schuilen achter een auto bij het terugkomen na pech. Jammer. Daarmee belandt hij op plaats 8 op 1’33”.