GP SAMYN

Vier dagen na de Omloop Het Nieuwsblad krijgt Walloniƫ zijn openingswedstrijd. Er staan 190 renners aan de start met o.a. Trek, die er niet bij was in de Omloop, maar geen Sky. Wel terug sterk vertegenwoordigd is Etixx-Quickstep en natuurlijk Lotto-Soudal met enkele rappe mannen in de ploeg als Boeckmans, Vallee en Dehaes.
Na 60 van de 201 af te leggen km gaat Thomas De Gendt in de aanval samen Smukulis en Ludwig De Winter. Thomas zal standhouden tot 20 km voor het einde. Daarmee zit Lotto-Soudal in de spreekwoordelijke zetel.
De GP Samyn heeft een mooi parcours, door sommige journalisten al bestempeld als ‘het kleine Paris-Roubaix’. En met zijn vele ‘slechte’ kasseistroken heeft het op bepaalde momenten inderdaad wat weg van de grote klassieker. Tiesj voelt zich duidelijk in zijn sas op dergelijke parcours. Wanneer het peloton halfweg koers aan de vier plaatselijke rondes begint zien we hem vooraan in de koers verschijnen. Net na de eerste passage van de erbarmelijke Rue de Belle Vue rijdt hij lek. Gelukkig staat een mechanicien van LTS op de juiste plaats en kan hij snel zijn plaats in het peloton terug innemen.
Bij iedere passage van de laatste kasseistrook, op zo’n 2 km van de streep, volgt Tiesj in het spoor van een indrukwekkende Etixx-Quickstepmacht soms afgelost door de voorwacht van Trek.
Wanneer Etixx de laatste kasseistrook opdraait met vier man op kop zit Tiesj klaar in 10de positie en kan hij een ontketende Stijn Vandenbergh bijhouden. Er vormt zich een kopgroep van 8 met daarin 4 Etixx-renners, 2 Cofidisrenners en Tiesj en Kris Boeckmans van Lotto-Soudal. Kris Boeckmans voelt zich sterk en zeker van zijn stuk en kiest voor het wiel van de snelle Gianni Meersman. Op 200 meter voor de streep komt hij gepast uit het wiel en wint zo de GP Samyn. Tiesj spurt zich naar een zeer verdienstelijke 4de plaats nadat hij eerst nog wat opgehouden wordt door een pisteaflossing van de twee Cofidisrenners.
Alweer een mooie prestatie waar de vele supporters ter plaatse en voor de TV hun hart konden aan ophalen!