Rit 2 Lagoa – Alto Da Foia (Monchique) 198,6 km

De tweede rit is meteen de koninginnerit. Met een aantal vrij zware beklimmingen op het menu en daarbij een sterke wind bij een ‘frisse’ temperatuur (5 graden bij de aankomst) wordt het een eerste confrontatie tussen de klimmers uit het pak: Contador, Aru, Sanchez, Rodriguez, T. Pinot, Aru…om de belangrijkste te noemen. Het belooft dus een spannende finale te worden.
Van bijna direct na de start ontsnappen 7 renners met daarbij Sean De Bie voor LTS. Zij houden stand tot op zo’n 40 km van de finish. Naderhand proberen ook nog Devenys en diep in de finale o.a. ook Stybar te ontkomen. Bij de laatste beklimming die naar de eindstreep leidt bovenop Monchique barst op zo’n 5 km van de finish de strijd voor de dagoverwinning los. Het groepje met Stybar wordt overvleugeld en het lijkt er tot op 100 meter van de streep op dat Geraint Thomas het laken naar zich zal toetrekken maar een sterke Louis Leon Sanchez kan hem nog remonteren en wint de rit.
Tiesj rijdt een zeer sterke finale. Hij eindigt 9de op amper 13 seconden van Sanchez en voor Aru, Contador, Stybar en andere kleppers. Alweer een sterk staaltje dat hij ook op dit terrein zijn mannetje kan staan.