Belgisch Kampioenschap Middelkerke 26 juni 2022

Er werd een saai BK voorspeld en verwacht maar dat was zonder het gedacht van de renners te vragen. Die hadden er blijkbaar toch zin in om er een serieuze lap op te geven. En zo geschiedde.

Een grote kopgroep ging bij de eerste passage in De Moeren aan de haal en fietste een voorsprong van meer dan 4 minuten bij elkaar. Bij de tweede passage waren het de drie mannetjes van Jumbo Visma, die zonder hun kopman Wout Van Aert, er toch een harde koers wilden van maken. In een minimum van tijd werd de voorsprong herleid tot ongeveer een minuut bij het ingaan van de plaatselijke rondes. Nog meer dan 88 km te gaan dan.

Van dan af wordt het een fantastisch steekspel van aanvallen, teruggepakt worden en terug aanvallen. De gele mannetjes van Jumbo Visma, Tiesj, Tosh en Nathan zijn heel bedrijvig en laten hun goede conditie zien. Tiesj ontsnapt op het nippertje aan een valpartij. Hij moet wel voet aan de grond zetten maar kan, met de latere winnaar Merlier in zijn zog (dank u Tiesj!) , vrij snel de aansluiting met het peloton maken. Binnen de kortste tijd verschijnt hij al vooraan in het peloton om mee spektakel te maken.

Het blijft een gebikkel tot de laatste km met de zeer verdienstelijke poging van Van Marcke en Stuyven. Maar zelfs een Evenepoel krijgt vandaag geen vrijgeleide. Onder het gebeuk van de teams met heel veel pionnen zoals Lotto Soudal komt het uiteindelijk toch nog allemaal samen. En wat voorspeld werd komt dan toch uit: een massaspurt. Tim Merlier wint, zij het nipt voor Jordi Meeus.

Tiesj wordt nog knap 12de en heeft er een harde laatste ’training’ op zitten. Op naar Denemarken voor zijn 6de Tour de France!