OMLOOP HET NIEUWSBLAD – 196,2 km

De nieuwe Omloop met de Muur in de finale brengt wat er van verwacht werd. De koers wordt op de Kapelmuur in zijn definitieve plooi gelegd. Een aanzienlijke kopgroep met daarin belangrijke favorieten als Naesen, Stybar, Van Avermaet, Vanmarcke zondert zich daar af. In de kopgroep drie man van Astana die het perfect spelen. Valgren Andersen trekt uiteindelijk het laken naar zich toe en wint voor Wisniowski en Vanmarcke.
Tot de Berendries op zo’n 38 km van de finish rijdt een 10-man sterke kopgroep of wat er van nog overblijft voorop. In het achtervolgende peloton zien we een zeer bedrijvige Tim Wellens die meerdere keren het vuur aan de lont probeert te steken zonder succes evenwel.
Bij de derde passage op de Leberg, 42 km voor het einde, zien we Tiesj een eerste maal deftig aan de boom schudden. Een sterke Stybar wil echter niet met Tiesj doorgaan en alles vloeit terug samen.
Op 35 km, in aanloop naar de Valkenberg gooit Tiesj een nieuw bommetje in de hoop met een select gezelschap voorop te komen. Na een schuchtere poging van Edward Theuns en Scott Thwaites om mee op avontuur te gaan komt Tiesj alleen voorop en rijdt tot zo’n 30 seconden voorsprong bijeen. Te weinig om alleen de Muur aan te vatten maar hij doseert zijn krachten en bereikt de voet van Tenbosse met nog voldoende reserve in de tank.
Een 80-tal sterk peloton gaat de laatste 25 km in. Tiesj is er van overtuigd nog een rol te kunnen spelen in de finale maar op ongeveer 1 km van de Muur raakt hij een fotograferende toeschouwer met de schouder waardoor achter hem zelfs een valpartij ontstaat. Hij mist meteen ook de aansluiting met de groep die als kopgroep de finale zal ingaan. In het achtervolgende peloton probeert hij eerst nog met Wellens en daarna met De Buyst de bakens te verzetten maar hij slaagt er niet in de kloof nog te dichten. Op een 2-tal km van de streep staakt hij zijn inspanningen en laat begaan. Hij komt binnen achter het peloton als 59ste .
Conclusie: de voorbereiding op Sierra Nevada heeft zeker gebracht wat er van verwacht werd: de benen voelden goed aan. Stomme pech door een onoplettende toeschouwer sloeg hem echter weg uit de kop van de koers.