RONDE DE L’ISARD eerste rit St-Girons – Goulier-Neige 160,5 km: 8ste op 108 deelnemers

De Ronde de l’Isard is een 2.2. wedstrijd voor beloften met internationale bezetting. De rittenwedstrijd wordt betwist in de Midi-Pyrenées. De eerste twee ritten eindigen telkens op de top van een col van eerste categorie op een hoogte van boven de 1300m.
In St-Girons is het prachtig weer en ook bij de aankomst op Goulier-Neige is het schitterend zonnig weer maar er staat een felle wind.
Het eerste en langste deel van de wedstrijd wordt gekenmerkt door een lange vlucht van 11 man met daarin één Belg Joren Touquet, oud ploegmaat van Tiesj uit de nieuwelingenperiode. De vluchters nemen tot 7min35 voorsprong.
In de buik van het peloton wordt Tiesj na ongeveer 55 km slachtoffer van een valpartij waarbij hij vooral zijn knie en elleboog bezeert. Hij kan de wedstrijd zonder veel hinder verderzetten. Achteraf zal blijken dat de knie toch wat gezwollen staat en verzorging vraagt.
Op ongeveer 50 km van de aankomst vindt het peloton het welletjes en een paar ploegen nemen het initiatief om het peloton op sleeptouw te nemen. De voorsprong van vluchters smelt als sneeuw voor de zon. Op 40 km van de aankomst bedraagt de voorsprong nog 4min10. De toppers in het peloton weten echter dat de laatste klim het wedstrijdbeeld nog helemaal kan en zal omgooien.
Op 20 km van de aankomst bedraagt de voorsprong 2min15 wanneer de beklimming van de Goulier-Neige wordt aangevat. De beklimming loopt over 15 km van 476m naar 1475m hoogte.Op 10 km van de top is de voorsprong herleid tot 55 seconden op een twintigtal renners met daarin Louis Vervaeke en Tiesj voor Lotto-Belisol. Op 5 km van de aankomst komt een groep van een 10-tal renners voorop. Louis en Tiesj mee in de eerste groep. Op 3 km van het einde valt de groep geleidelijk uit mekaar. Louis is mee in de kop van de koers. Tiesj volgt samen met twee anderen op 18 seconden van de eersten.
Het laatste stuk van de helling is bijzonder zwaar. Louis plaatst nog een aanval maar loopt op een counter van de Rus Foliforov. De Rus wint de rit. Louis wordt 3de op 14 seconden.
Tiesj wordt 8ste op 1min54. Zeker een hoopgevende kennismaking met het hooggebergte. Nu de wonden goed verzorgen, goed recuperen en afwachten wat het morgen wordt. Terug een klimrit over 143 km met aankomst op Hospice de France de Luchon op 1380m hoogte. Onderweg moeten de renners ook de Col de Mente beklimmen met een hoogteverschil van 1000m.

Geef een reactie