RONDE VAN BELGIE – BALOISE BELGIUM TOUR – rit 5

De 5de en laatste rit en tevens de koninginnerit van deze Baloise Belgium Tour wordt in het Oosten van het land verreden. Het wordt een spannende en prachtige rit waarbij we als supporters van Tiesj een schitterend spektakel aangeboden krijgen waarin hij een belangrijke rol speelt.
Zeer vroeg in de wedstrijd ontstaat een ontsnapping met daarin heel wat favorieten. Even ziet het er naar uit dat ‘de koers zal gereden zijn’. De ploegen Topsport Vlaanderen, Willems Veranda’s en I Am Cycling laten echter niet begaan en houden de achterstand onder controle. In de zone van de waarheid met o.a. de Stockeu en Haute Levée wordt het gat steeds kleiner. Jurgen Roelandts blijft samen met Dimitri Claeys en Vorganov lang weerstand bieden maar moet uiteindelijk plooien voor een overmacht van BMC-renners.
Tiesj is zeer aandachtig in de kop van wat dan nog rest van het peloton en verdwijnt vanaf 45 km voor het eind niet meer uit de eerste gelederen van de koers. Uiteindelijk komt hij met de Rus Silin en superfavoriet Greg Van Avermaet vooraan in de koers en gaan zij samen de laatste 20 km in. De Rus vertikt het om mee te werken.
Wanneer Van Avermaet op een dikke km voor het eind zijn démarrage plaatst reageert Silin maar komt niet echt dichter. Daarop wil Tiesj zelf nog de kloof dichten en rijdt hij een fenomenale laatste 300 m maar strandt in het wiel van Van Avermaet. Met zo’n spurt nog in de benen zat een overwinning er zeker in. Een paar seconden twijfel kost hem de overwinning. Desondanks mag hij op een glansprestatie terugkijken.
In de eindstand klimt hij op naar de 2de plaats in het eindklassement en toont daarmee nog maar eens dat het succesvolle voorjaar geen toevalstreffer was. Proficiat!