CRITERIUM DU DAUPHINE – rit 6 – Saint-Bonnet-en-Champsaur – Villard-de-Lans-Vercors – 183 km

Precies 10 jaar geleden was Tiesj op vakantie in de Drôme. Op de camping waarop hij verbleef werd toen een beklimming van de Col du Rousset georganiseerd. Als 11-jarige liet hij zich daar als jongste deelnemer van de campingverblijvers al opmerken in die beklimming.
Vandaag was Tiesj terug de jongste deelnemer en hij had zijn zinnen op deze etappe gezet zeker toen hij wist dat het slecht weer ging worden.
Het werd een fantastische rit met van bij de start aanvallend werk van de grote ‘bonzen’ als Tony Martin, Nibali, Rui Costa, Valverde …voor LTS waren ook Tim Wellens maar vooral Tony Gallopin mee in de eerste ontsnapping. De grote kleppers hadden er duidelijk zin in.
De definitieve ontsnapping wordt gelanceerd door Tony Martin. Samen met Nibali, Valverde, Rui Costa en Gallopin rijdt hij lange tijd met een voorsprong van om en bij de 3 minuten voor het peloton uit. Tony Martin haakt zo’n 15 km voor de finish af. De finale wordt gereden door de 4 overblijvende vluchters van de dag.
Tiesj houdt zeer goed stand in het achtervolgende peloton dat km na km verder uitgedund raakt tot er nog ongeveer 15 man overblijven. Zowel Tejay Van Garderen als Froome raken geïsoleerd in dit achtervolgende peloton.
Tiesj probeert de laatste 8 km nog weg te komen uit die groep. Simon Yates slaagt daarin. Wanneer iets later Daniël Martin en John Gadret ook weg wippen aarzelt Tiesj even maar slaat dan toch de brug naar deze twee.
Rui Costa wint deze bijzondere rit aan een gemiddelde van boven de 42km per uur, wetende dat er een paar serieuze beklimmingen inzaten en dat het hondenweer was, is dit echt geen klein bier.
Tiesj komt binnen als 8ste op 1min59 van de winnaar en met nog 13 seconden voorsprong op Froome en Van Garderen.
Daarmee is voor Tiesj de zwaarste trainingsarbeid in deze Dauphiné geleverd. Dauphiné die hij, zoals aangegeven, vooral ziet als voorbereiding voor de Europese Spelen op 21 juni en het BK op 28 juni.