ENECOTOUR – RIT 5

De eerste ‘heuvelrit’ in deze Enecotour wordt mede door de weersomstandigheden in de finale een schitterend spektakel. De wedstrijdorganisator omschrijft het parcours als een mini Amstel Goldrace.
Het duurt tot km 55 vooraleer de ontsnapping van de dag tot standkomt. Met dan nog een 140 km te gaan krijgen Dylan Van Baarle en Johan Le Bon tot meer dan 4 minuten voorsprong. Vooral Lotto Jumbo.Nl van leider Van Emden probeert de koers te controleren.
In volle finale van de wedstrijd op zo’n 35 km voor het einde breekt een noodweer los. De hemelsluizen gaan open en de renners krijgen een kleine zonvloed over zich heen. Het is zaak om dan vooraan in het peloton te zitten want gegarandeerd dat er breuken vallen in de groep. Zo gebeurt ook en achter de vluchters vormt zich een eerste peloton van een goede 40 man.
De achtervolging loopt echter niet vlot. Lotto Jumbo lijkt als ploeg wat uitgeteld en ondanks de inzet van Rick Zabel van BMC komt het peloton maar mondjesmaat dichterbij. Enkele schuchtere uitvalspogingen van achteruit ten spijt blijven de twee vooraan een vrij geruststellende voorsprong behouden.
In het achtervolgende peloton zien we Tiesj vaak in de eerste vijf meedraaien. Wanneer André Greipel op 8 km van de eindstreep flink doortrekt springt Tim Wellens mee en ontstaat een kleine achtervolgingsgroep van vijf man die op jacht gaan naar de twee leiders. Tiesj zit op dat moment iets verder in de grote groep en zal van dan af in de wielen van BMC blijven.
De twee leiders blijven echter buiten schot. Le Bon schudt Van Baarle nog af en wint. Tim Wellens wordt 4de en schuift op naar plaats 5 in het klassement. Tiesj wint de spurt van het peloton voor Gilbert, Boom en Van Avermaet. Hij wordt daarmee 8ste in de daguitslag op 27 seconden van de winnaar. In het klassement klimt hij op naar de 24ste plaats op 1 minuut van de nieuwe leider Wilco Kelderman.