Ronde van Vlaanderen – 270 km

Verslag van Lotto-Soudal.

Na een spektakelrijke 103de Ronde van Vlaanderen finishte Tiesj Benoot op een negende plaats. De Italiaan Alberto Bettiol plaatste op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont een verschroeiende versnelling, trok die inspanning door en soleerde in Oudenaarde naar zijn eerste profzege.

Op de beklimming van de Muur van Geraardsbergen barstte de wedstrijd los en ontstond er een omvangrijke kopgroep met daarbij heel wat favorieten. Tiesj Benoot liet zich niet verrassen en maakte als enige Lotto Soudal-renner deel uit van die gevaarlijke move. Even leek de wedstrijd in een beslissende plooi te vallen maar uiteindelijk maakte het peloton – onder aanvoering van Lotto Soudal – op de Kanarieberg opnieuw de aansluiting. Tim Wellens viel herhaaldelijk aan maar kon geen voorsprong bijeen fietsen.

Op de vele hellingen en kasseistroken zette de uitputtingsslag zich door, maar de beslissing over de wedstrijd viel pas op de Oude Kwaremont, waar Alberto Bettiol een verschroeiende versnelling plaatste en meteen een tiental seconden voorsprong nam. De Italiaan breidde die nog verder uit op de Paterberg. In de achtervolgende groep van zeventien renners – met daarbij Tiesj Benoot en Jens Keukeleire – werd er slag om slinger aangevallen maar was de samenwerking zoek. Zo soleerde Bettiol naar de overwinning in Oudenaarde. Tiesj Benoot sprintte naar de negende plaats, Jens Keukeleire werd na een sterke koers twaalfde.

Tiesj Benoot: “Ik voelde me goed maar niet super vandaag. Als ploeg reden we een sterke wedstrijd. Tim Wellens heeft meermaals de koers proberen open te breken. Misschien deed hij dat net iets te enthousiast, maar dat kon alleen maar in de kaart spelen van Jens Keukeleire en mezelf. Na de Muur reed er een omvangrijke groep weg, waar ik de enige Lotto Soudal-renner was. De ploeg deed er alles aan om dat gat opnieuw te dichten voor de Kanarieberg, wat ook is gelukt.”

“Bettiol heeft reeds bewezen over een goede conditie te beschikken. Zo werd hij in de tijdrit van Tirreno-Adriatico tweede na Victor Campenaerts. De Italiaan was de sterkste op de Oude Kwaremont en kwam ook alleen boven op de Paterberg. De wind blies in het voordeel richting Oudenaarde, wat alleen maar in zijn kaart speelde. Het ging zeker niet traag in de achtervolging, maar met een groep van zeventien renners verliep de samenwerking moeilijk en op die manier kon hij standhouden. Ik probeerde nog aan te vallen, maar werd meteen teruggefloten door Langeveld. Heel wat renners rijden op een hoog niveau, waardoor er heel moeilijk afscheiding ontstaat. Maar als je zoals Bettiol wegrijdt, lijkt het misschien wel een verrassing, maar daarom is het zeker niet minder verdiend.”