SCHITTEREND EERSTE JAAR ALS BELOFTE VOOR TIESJ – EEN TERUGBLIK OP 2013

Na een schitterend seizoen als 2de jaars junior bereidde Tiesj zich met veel ijver voor op zijn eerste seizoen als belofte bij Lotto-Belisol. De verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. Het eerste jaar als belofte zou hij voornamelijk ervaring willen opdoen en zien wat de confrontatie met de oudere generaties zou brengen. Naast de overgang naar de U23-klasse was ook de overgang naar het universitair onderwijs een stap in een uitdagende nieuwe omgeving.

De start van het seizoen werd gekenmerkt door veel afgelaste wedstrijden wegens overvloedige sneeuwval en een aanslepende winter.
De eerste wedstrijd werd een kermiskoers in Doornik. Tiesj werd daar onmiddellijk geconfronteerd met enkele van de betere renners uit de U23-categorie en de categorie Elite zonder contract. Hij kon van bij de start mee de koers maken in een lange ontsnapping en behaalde een mooie 5de plaats na o.a. Jens Wallays en Jerôme Baugnies. De conditie zat dus meteen goed en de honger naar meer betere prestaties was groot.

In de Triptyque des Monts et Châteaux laat hij zich de eerste dag al opmerken in een lange vlucht met vier van meer dan 90 km. De vluchters worden wel op 300m van de streep terug gepakt maar Tiesj geeft daar een eerste visitekaartje af in een 2.2. wedstrijd met heel wat jonge profs aan de start. In de Triptyque haalt hij uiteindelijk de rode trui als winnaar van de rushes binnen.

De volgende grote uitdaging was Circuit des Ardennes. Een meerdaagse 2.2.wedstrijd in de Franse Ardennen. Tiesj wordt daar zonder twijfel de revelatie van de wedstrijd. Omringd door een sterke ploeg rijdt hij iedere dag in de top 5, haalt het jongerenklassement en het puntenklassement binnen.

Luik-Bastenaken-Luik spreekt tot de verbeelding van iedere jonge renner als de zwaarste klassieker van de ‘lage landen’. Tiesj kan zich daar meten met de wereldtop van de U23. Een 8ste plaats als neobelofte is een meer dan uitstekende prestatie.

In de Carpathiatour in Polen rijdt Tiesj een sterke eerste rit. Ondanks twee lekke banden is hij mee met de kopgroep op de laatste beklimming maar op 10 km van het einde rijdt hij opnieuw lek. Op een lekke band slaagt hij er wel nog in met de kopgroep de laatste 3 km aan te vatten waardoor hij in een goede tijd blijft staan in het klassement.
In de tweede rit zit hij perfect gepositioneerd op de derde plaats in de eindspurt wanneer de renners voor hem in elkaar haken. Een val is niet meer te vermijden. De gevolgen worden pas ’s avonds laat duidelijk bij de radiologie: scafoïd (polsbeentje) gebroken. Dit betekent dat hij niet kan starten in de derde rit en dat het voorjaar bruusk wordt afgesloten.

Vanaf half juni hervat Tiesj de competitie en in de eerste internationale confrontatie in Paris-Chauny voelt hij dat de conditie in stijgende lijn zit. Dit wordt bevestigd in de Vuelta a Madrid waar hij de tweede rit wint en als winnaar van het jongerenklassement ook in Spanje van zich laat horen.

Een selectie voor het Europees Kampioenschap is een eerste onverwacht topmoment. In dienst van de Belgische ploeg behaalt hij een 15de plaats en heeft mee zijn verdienste in de Europese titel voor Sean De Bie.

Twee dagen later staat hij reeds aan de start van Tour d’ Alsace: een rittenwedstrijd in de Vogezen met volwaardige profploegen aan de start zoals Europcar, Rabobank (Lars Van der Haar) en BKCP met o.a. Walsleben en Niels Albert. Tiesj rijdt een goede Tour d’ Alsace waarin hij 30ste eindigt in het algemeen klassement ondanks het zware Europese Kampioenschap net voor de aanvang van deze ronde.

In de Beker van België wedstrijd in Rochefort geeft hij de zegebloemen al in het vizier wanneer hij door een foute wegwissel de zegezekere voorsprong op 300 m van de streep verspeelt en derde wordt.

Een schitterende Vuelta Palencia met drie tweede plaatsen, een vierde plaats en een overwinning kronen hem tot winnaar van het puntenklassement in deze mooie Spaanse rittenwedstrijd.

In de Tour de Moselle is het helemaal prijs. Hij wint de Tour de Moselle, zij het met slechts 1 seconde voorsprong, na een monstervlucht in de laatste rit van meer dan 100 km waar hij met Dimitri Claeys (ritwinaar) tot op de streep voor het aanstormend peloton o.l.v. de Franse nationale ploeg voorop kan blijven.
De selectie voor het WK in Firenze staat dan al vast.

In voorbereiding van dit WK rijdt hij de GP Wallonie in dienst van Jan Bakelants die deze GP wint. Hij komt aan boven op de Citadel van Namen in het gezelschap van Gilbert, Van Avermaet en Chavanel.

Het WK in Firenze is voor Tiesj een ontgoocheling ook al doet hij wat van hem verwacht wordt in dienst van de uitgesproken kopmannen Stuyven en Waeytens, toch had hij er zelf meer van verwacht. Een parcours naar zijn hand, maar zoals hij het zelf uitdrukte ‘ mijn slechtste dag in de belangrijkste wedstrijd van het jaar’. Blijkbaar heeft een slepende keelpijn ook wat krachten gekost.

Hij kan het seizoen mooi afsluiten met een 5de plaats in een kermiskoers voor profs in Zele en een 12de plaats in de 1.2 Paris-Tours.

Tiesj maakt dus een onverwacht sterk seizoen met drie overwinningen in internationaal bezette wedstrijden en een selectie voor zowel het Europees als het Wereldkampioenschap en dit als eerstejaarsbelofte! Hij eindigt 3de in de ranking Eddy Cosyn; 2de belofte in de Challenge Directvelo; 1ste bij de 19-jarigen en 5de voor de trofee van de Jonge Flandrien. Bevestigen in het tweede jaar als belofte is nu de grote uitdaging.