TRIPTYQUE DES MONTS and TRIPTYQUE DES MONTS and CHATEAUX – 1 ste rit Antoing – Quevaucamps 2de op 154 deelnemers

Onder een loodgrijze hemel, bij een 14°C vertrekken om 12u00 154 renners uit Antoing voor een rit over 177,1 km naar Quevaucamps. Een gevarieerd parcours met een 5-tal hellingen en een paar zware kasseistroken.
Na 7 km wordt het peloton opgeschrikt door een eerste valpartij. Ploeg- en kamergenoot van Tiesj, de Brit Dan Mc Lay is het grootste slachtoffer. Hij breekt zijn sleutelbeen en moet de koers verlaten. Dan Mc Lay was één van de uitgesproken favorieten voor deze eerste rit. Maar de koers gaat verder zoals steeds. Na 25 km staat een eerste helling rond het kasteel van Antoing op het menu. Het peloton komt op de zeer slecht liggende kasseien zonder kleerscheuren boven. Snel daarna vormt zich een eerste kopgroep van 4 renners. Zij krijgen snel een grote voorsprong cadeau. Hun maximum voorsprong is 4 min 12. Dan zet Leopard zich op de kop van de groep en de voorsprong slinkt snel. Bij de beklimming van de Lieu Pire – Saule Pendu, een oplopende kasseistrook naar de bergprijs van 1ste categorie zien we Tiesj vooraan in het peloton mee de achtervolging leiden. De voorsprong slinkt naar 1 min 12. Toch zullen drie van de vier vluchters het nog tot 50 km voor de aankomst uitzingen. Van dan af valt de ene ontsnappingspoging na de andere.

Begin van de beklimming van de Lieu Pire – Saule Pendu (1ste cat)

In één van de laatste kasseistroken heeft Tiesj nog af te rekenen met pech. Een andere renner haakt met een pedaal in zijn achterwiel. Gevolg drie spaken kapot. De ploegwagen is gelukkig niet ver weg. Er kan dus snel een ander wiel gezet worden en Tiesj kan op korte tijd zijn plaats in het peloton weer innemen.
Zoals verwacht draait deze rit uit op een massaspurt. Lotto-Belisol controleert samen met Wallonie – Bruxelles tot op 1000 meter van de streep. Tiesj zit gereed om de spurt aan te trekken voor snelle ploegmaat Jorne Carolus. Team Wallonie-Bruxelles gaat helemaal naar rechts om de volgende renners in de van links komende wind te zetten. Wallonie -Bruxelles valt echter stil en meerdere ploegen komen over links voorbij. Tiesj gaat mee met de oprukkende Rabobank topspurter André Looy en Jorne verliest het wiel van Tiesj. Tiesj spurt dan zelf voluit en kan nog een tweede plaats binnenhalen op een half wiel van André Looy. De start van deze Triptyque heeft Tiesj alvast niet gemist.

https://plus.google.com/u/1/photos/105093574384467573718/albums/5999636956958797393