Amstel Gold Race (AGR)

10 april 2022

De AGR is zo wat de brug tussen de kasseiklassiekers en de Ardennenklassiekers. Dit jaar net even niet omwille van de presidentsverkiezingen in Frankrijk waardoor Parijs-Roubaix een weekje verlaat.

Voor alle wielerliefhebbers staat de AGR bekend als de mooiste Nederlandse klassieker maar ook als de koers met een zeer bochtig parcours met veel gevaarlijke rotondes, verkeersdrempels en op de weg geparkeerde auto’s op soms zeer smalle wegen. Natuurlijk zijn er de vele pittige hellingen over 265 km, met als meest bekende de Cauberg, die meestal voor een boeiende finale zorgen. Het komt er dus vooral op aan de eerste 200 km op de fiets te blijven en niet te ver uit de eerste gelederen weg te zakken om eventuele scheuren in het peloton voor te zijn.

Tiesj is attent in de koers. Op de Keutenberg op 34 km voor de finish zorgt hij voor de finale uitdunning van de groep der favorieten. Er ontstaat een kopgroep van 11 man met Pidcock, Kwiatkowski (2 ploegmaten dus), Kamp, Matthews, Vanderpoel, Cosnefroy, Teuns, Asgreen, Hirshi, Kung en Tiesj.

Met het ingaan van de laatste ronde, nog 22 km te gaan, waagt Kwiatkowski zijn kans. Geholpen door voorbeeldig afstopwerk van Pidcock neemt hij gemakkelijk een aantal meter voorsprong. In de achtervolging mist Tiesj een bocht en komt achter geparkeerde auto’s op het fietspad terecht. Met Cosnefroy, die mee uit de bocht gegaan is, in zijn wiel sluit hij snel weer aan bij de leiders. Cosnefroy profiteert van de ‘lancée’ die Tiesj aldus voor hem uitrolt en gaat meteen in de tegenaanval. In een minimum van tijd dicht Cosnefroy de kloof op Kwiatkowski. De twee zullen het in een prangende sprint onder elkaar uitmaken. Even is er verwarring bij de koersjury maar Kwiatkowski wordt terecht als winnaar uitgeroepen.

Tiesj probeert nog een paar keer uit de groep weg te springen. Eén keer ook samen met Dylan Teuns maar het is pas bij zijn laatste poging op zo’n 800 meter van de streep dat hij een gat kan slaan en solo naar een mooie derde plaats rent. Alweer een prachtprestatie met veel aanvalswerk.

Volgende week geen Parijs-Roubaix voor Tiesj. Eerstvolgende wedstrijd wordt de Waalse Pijl.