Ronde van Vlaanderen

3 april 2022

De hoogdag van het voorjaar voor koersminnend Vlaanderen. Jammer genoeg moet één van de topfavorieten, Wout Van Aert, forfait geven wegens ziekte. Jumbo-Visma zal het geweer van schouder moeten veranderen en rekent daarvoor op Laporte en Tiesj.

De lange koers (283 km neutralisatie inbegrepen) krijgt een spetterende finale vanaf de tweede beklimming van de Oude Kwaremont op 56 km voor het einde. Pogacar ontbindt er zijn duivels en slaagt er in om over de 2,2 km die de helling lang is al wat op dat moment nog voorop reed (twee groepen van in totaal meer dan 20 renners) te passeren en de kop van de koers te pakken. Tiesj zit bij het opdraaien van de grote weg naar Ronse op 25 seconden maar weet tegen het bovenkomen op de Paterberg de schade tot 15 seconden te beperken.

In de smalle wegen naar de Koppenberg stroomt bijna alles terug samen. Behalve Van Baarle en F. Wright, die een kleine halve minuut voorsprong hebben genomen. Met een peloton van om en bij de 50 renners beginnen ze aan de Koppenberg. Pogacar gooit een tweede bom. Alleen Vanderpoel en Madouas kunnen hem volgen. Tiesj volgt bij het opdraaien van de N60 in een groep van een 25 man op 15 seconden van de drie. We zijn intussen 240 km aan het koersen, op 42 km voor de finish.

Op de Taaienberg krijgen we een kopgroep van vijf. Van Baarle en Wright zijn bijgebeend door Vanderpoel, Madouas en Pagacar, die ook de Taaienberg voor zijn rekening nam. Tiesj volgt met de eerste achtervolgende groep, 14 man sterk, op 33 seconden. Nog 37 km. Weinig samenwerking in die groep en die wordt bijgebeend door een groep van 8.

Aan de voet van de Kruisberg heeft de kopgroep meer dan 1 minuut voorsprong bij elkaar gefietst. Op de Hotond zet Tiesj alles op alles. Hij krijgt Dylan Teuns en Kung mee die in eerste instantie niet geneigd zijn om mee te werken. Toch slagen zij er in om op 5 km een kleine halve minuut van de achterstand weg te fietsen. Aan de voet van de laatste keer Oude Kwaremont komen ze tot op 40 seconden van de leiders.

Op de Oude Kwaremont moet Tiesj zijn zware inspanning bekopen en moet Teuns en Kung laten gaan. Boven op de Paterberg komt hij als 8ste door op 15 seconden van Teuns en Kung. Na de verzwakking op de Oude Kwaremont is hij toch sterk blijven doorrijden. In de laatste 10 km komt Tiesj in de een achtervolgende groep terecht.

Bij de laatste passage op de Kwaremont hebben Vanderpoel en Pogacar Van Baarle, Madouas en Wright afgeschud. Maar in de laatste rechte lijn pokeren Vanderpoel en Pogacar zo lang dat Van Baarle en Madouas nog mee sprinten voor de overwinning. Vanderpoel wint, Van Baarle wordt tweede, Madouas derde en Pogacar, sterkste renner in koers, wordt 4de.

Tiesj eindigt uiteindelijk na een sterke wedstrijd als 13de.

Met 5 tot 15-plekken op 8 deelnames, een mooie statistiek!