Dwars door Vlaanderen

30 maart 2022

Wat een prachtige Dwars door Vlaanderen was dit!

Op de Stooktestraat (plaats waar de voorgeschiedenis van Tiesj in 1983 begon!) in Berchem (Kluisbergen) op 90 km voor de streep, gooit Mathieu Van Der Poel een eerste keer de stok in het hoenderhok. Tiesj zit op dat moment vrij ver achteraan maar kan dankzij ploegmaat Pascal Eenkhoorn vrij snel opschuiven. De rust keert even terug maar de voorsprong van de vijf vroege vluchters is daardoor wel snel gereduceerd.

Op Berg ten Houte, 20 km verder, zijn het de Ineos-mannen Pidcock en Turner die er terug wat vuur in jagen. Van Der Poel en Campenaerts zijn direct mee en ook Kung en Tiesj laten niet begaan. De zes werken goed samen want zelfs een Pogacar, die op de Kanarieberg, 5 km verder, tot op 8 seconden komt kan de sprong niet maken. Met zijn zessen gaan ze op zoek naar de vroege vluchters. Op de Knokteberg zijn die er aan voor de moeite. Alleen Politt en O’Brien uit de vroege vlucht kunnen aansluiten bij de zes.

Op Nokereberg, met nog 21 km te gaan, trekt Van Der Poel sterk door maar het is in de afdaling dat Campenaerts een eerste aanval opzet. Hij wordt, mede onder sterk werk van Tiesj tot de orde geroepen. Het zelfde verhaal herhaalt zich bij de tweede keer de afdaling van Nokereberg, komende van de Holstraat. Tiesj komt met Pidcock en met Campenaerts voorop maar hun vlucht houdt geen stand. Bij de derde poging van Victor op 4 km van de finish kan Tiesj er alleen naar toespringen. Eerst Kung en daarna Pidcock sleuren de groep op 2 km van de streep de groep tot bij Tiesj en Victor. Pidcock gaat onmiddellijk door. Wanneer die op 1,7 km van de aankomst stilvalt ziet Tiesj zijn moment gekomen en gaat stevig door. Alleen Van Der Poel kan het gat op Tiesj nog dichten. In de spurt staat geen maat op Van Der Poel die bijzonder diep is moeten gaan om Tiesj te remonteren. Tiesj wordt na een geweldige wedstrijd knap tweede!