Gent – Wevelgem

27 maart

Van een Gent-Wevelgem zonder wind verwacht men misschien de slapte als van een café zonder bier. Niets is echter minder waar.

Van bij de eerste beklimming van de Kemmel op 86 km van het einde wordt er aanvallend gekoerst met zeer wisselende spelers in de aanval. Constante is wel de aanwezigheid van Jumbo-Visma bij de vele acties.

Tiesj komt vooral in beeld vanaf 45 km voor het einde. Bij de de beklimming van de Scherpenberg komt hij met Van Avermaet even voorop. Ze krijgen evenwel geen vrijgeleide. Even verderop bij de beklimming van de Baneberg gaat Tiesj een stukje veldrijden en wint daardoor op 100 meter minstens 20 plaatsen. Perfect gepositioneerd naar de top van de Baneberg dus waar hij in de laatste 500 meter het spreekwoordelijke kaf van het koren scheidt. Met een 50 man gaat men naar de beklimming van de Kemmel, kant Ossuarium, op 33 km van het eind. Van Aert ontbindt zijn duivels. In de afzink kan Tiesj als laatste een mooie kopgroep van 8 vervolledigen: Van Aert, Laporte, Pedersen, Mohoric, Van Baarle, Asgreen, Soren Kragh. Op 26 km van het einde komt echter een achtervolgende groep aansluiten.

Op 24 km zet Laporte een aanval op met Girmay, Van Gestel en Stuyven. Jumbo-Visma vertrouwt op ploegmaat Laporte. In de spurt moet hij het echter afleggen tegen Girmay die daarmee als eerste Afrikaan die een Vlaamse klassieker wint, geschiedenis schrijft.

Tiesj wordt 34ste.