Veelbelovend openingsweekend

Eindelijk konden de supporters nog eens de koers in ‘levende lijve’ (tegenwoordig zegt men ‘live’) meebeleven. Een tanende coronacrisis, schitterend weer … ideaal voor het begin van het wielerseizoen in eigen land. Maar toch, een boeiende wedstrijd kon de gedachte aan een verwoestende oorlog op amper 2000 km van hier slechts tijdelijk naar de achtergrond duwen. Dan beseffen we allemaal hoe goed we het hier wel hebben. Maar hoe kwetsbaar ook de vrede.

Voor wie alleen de uitslagen van zowel de Omloop (66ste) als Kuurne-Brussel-Kuurne (24ste) zou bekijken zou kunnen denken dat Tiesj nog niet echt op toerental is. Wie de wedstrijden bekeken of gevolgd heeft weet echter dat hij één van de grote smaakmakers van het openingsweekend was.

In de Omloop is hij het die op de Berendries op zo’n 32 km van de finish de koers echt openbreekt met een verschroeiende versnelling waar alleen Van Aert, Pidcock en Narvaez kunnen volgen. Met zijn vijven, een sterke Colbrelli heeft de sprong nog kunnen maken, rijden ze naar de kopgroep met daarin o.a. Kung, Vliegen en F. Vermeersch. Even later, op een 20 km van de streep, rijdt Tiesj onder het goedkeurend oog van kopman Van Aert, weg uit deze kopgroep en zet zo de anderen tot op de Muur onder druk.

Net voorbij de top wordt hij bijgebeend. Maar als Naessen met Campenaerts probeert weg te rijden countert hij die poging en bij het terug samenlopen van de kopgroep gaat Van Aert, in de aanloop naar de Bosberg, in de aanval en die maakt het ploegwerk schitterend af.

In Kuurne-Brussel-Kuurne is het ook Tiesj die op de Knokteberg (de Trieu) de koers openbreekt en een kopgroep met een 18 man uitlokt. Jumbo-Visma is naast Tiesj ook vertegenwoordigd met Nathan Van Hooydonck en Christophe Laporte. Ze lopen tot een kleine minuut uit. Het peloton nadert tot op 15 seconden. Het moment voor Tiesj om met Pidcock de rest van de kopgroep te laten gaan in de hoop aldus meer kansen te creëren voor de ploegmaats. Ei zo na lukt het. De drie overblijvers, met Laporte, worden pas in de laatste 150 meter overruled door topsprinters Jakobsen en Ewan. Jakobsen wint.

Jumbo-Visma heeft laten zien er te staan. Een veelbelovend weekend dus. Op naar Stade Bianche!